futured 1 456

Κρεμώδης Πουρές Γιούκα με Σκόρδο: Η Τέλεια Paleo & Whole30 Εναλλακτική της Πατάτας

Η πουρές από ρίζα γιούκα (επίσης γνωστή ως ρίζα κασάβα) αποτελεί μια εκπληκτική, κρεμώδη και γευστική εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές πατάτες. Συχνά χρησιμοποιείται σε δίαιτες όπως η Whole30, η Paleo και η AIP, και είναι ιδανική όταν έχετε βαρεθεί τον πουρέ κουνουπιδιού ή γλυκοπατάτας και αναζητάτε κάτι διαφορετικό και συναρπαστικό. Με την ελαφρώς γλυκιά γεύση της και την πλούσια, βουτυράτη υφή της, θα λατρέψετε αυτή τη συνταγή για πουρέ γιούκα! Είναι πραγματικά μια αποκάλυψη για τον ουρανίσκο και μια εξαιρετική προσθήκη στο τραπέζι σας.

Πουρές Γιούκα με Σκόρδο σε μπολ, με λιωμένο γκι, αλάτι και πιπέρι από πάνω.

Αν και στην οικογένειά μας δεν ήταν ποτέ ο πουρές πατάτας ένα κυρίαρχο πιάτο κατά την παιδική μας ηλικία, έχω αναπληρώσει αυτό το κενό στην ενήλικη ζωή μου, ανακαλύπτοντας την άνεση και την απόλαυση που προσφέρουν τα κρεμώδη συνοδευτικά. Από τον κλασικό πουρέ γλυκοπατάτας μέχρι τον πιο εκλεπτυσμένο πουρέ σέλερι ή ακόμα και έναν απλό πουρέ κουνουπιδιού με καστανό βούτυρο, αυτά τα πιάτα αποτελούν συχνά μέρος των γευμάτων μας, ειδικά τους ψυχρότερους μήνες, όπου γίνονται η τέλεια βάση για ένα ζεστό και χορταστικό στιφάδο.

Και τώρα, έχουμε έναν ακόμα θησαυρό να προσθέσουμε στο γαστρονομικό μας ρεπερτόριο: αυτή την κρεμώδη, πλούσια και απολαυστική συνταγή για πουρέ γιούκα με σκόρδο. Είχα ήδη ασχοληθεί με τη γιούκα στο παρελθόν, κυρίως με τη μορφή αλευριού κασάβα, για να φτιάξω τις αγαπημένες μας τηγανίτες από αλεύρι κασάβα, οι οποίες έχουν γίνει βασικό στοιχείο των πρωινών της Κυριακής. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ρίζα κασάβα και η ρίζα γιούκα είναι ένα και το αυτό, απλώς δύο διαφορετικές ονομασίες για τον ίδιο αμυλούχο κόνδυλο.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είχα ποτέ αγοράσει το λαχανικό σε ολόκληρη τη μορφή του, ούτε είχα δοκιμάσει να το μαγειρέψω. Αυτό όμως άλλαξε πρόσφατα, καθώς, προς έκπληξή μου, η ρίζα γιούκα είναι αρκετά εύκολο να βρεθεί. Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ την διαθέτουν, και στο δικό μου, βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη χικάμα, την οποία αγοράζω κάθε εβδομάδα είτε για να τη συνοδεύσω με χούμους είτε για να φτιάξω αυτές τις τραγανές τηγανιτές χικάμα. Έτσι, ας εξερευνήσουμε πόσο εύκολο είναι να φτιάξετε αυτόν τον πουρέ γιούκα και γιατί έχει γίνει γρήγορα η νέα μου εμμονή στον κόσμο των πουρέδων.

Ρίζα γιούκα σε ξύλινη επιφάνεια με λινή πετσέτα κουζίνας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΙΟΥΚΑ;

Όπως προανέφερα, η γιούκα και η κασάβα είναι το ίδιο φυτό. Πρόκειται για ένα ριζώδες λαχανικό, παρόμοιο στη φύση με τις πατάτες, αλλά σημαντικά πιο πλούσιο σε φυτικές ίνες. Η ταπιόκα (γνωστή και ως άμυλο ταπιόκας) προέρχεται από τη ρίζα της κασάβα ή γιούκα. Ωστόσο, στην περίπτωση της ταπιόκας, εξάγεται μόνο το άμυλο, ενώ αν καταναλώσετε τη γιούκα ή την κασάβα στην ολόκληρη μορφή της, όλα τα υπόλοιπα μακροθρεπτικά συστατικά παραμένουν ανέπαφα, προσφέροντας ένα πιο ολοκληρωμένο διατροφικό προφίλ.

Η γιούκα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις κουζίνες της Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής, όπου συχνά βράζεται, ψήνεται ή τηγανίζεται, δημιουργώντας μια ποικιλία νόστιμων πιάτων. Όσον αφορά τη γεύση, η ρίζα γιούκα είναι ελαφρώς γλυκιά και βουτυράτη. Και το καλύτερο από όλα, γίνεται απίστευτα κρεμώδης όταν πολτοποιείται, προσφέροντας μια μοναδική υφή που δεν θα βρείτε σε άλλους πουρέδες. Η φυσική της γλυκύτητα και η ικανότητά της να μετατρέπεται σε μια βελούδινη υφή την καθιστούν ένα εξαιρετικό συστατικό για όσους αναζητούν υγιεινές και γευστικές εναλλακτικές λύσεις.

Ψιλοκομμένη ρίζα κασάβα σε ξύλο κοπής με μαχαίρι.

ΓΙΟΥΚΑ VS. ΓΙΟΥΚΚΑ

Οι άνθρωποι συχνά συγχέουν τους δύο αυτούς όρους, χρησιμοποιώντας τους συνώνυμα, ενώ στην πραγματικότητα, η ρίζα γιούκα είναι διαφορετική από τη γιούκκα. Η γιούκκα δεν είναι ριζώδες λαχανικό όπως η γιούκα, αλλά ένα ανθοφόρο φυτό που χρησιμοποιείται συχνά ως καλλωπιστικό. Επίσης, η προφορά τους διαφέρει: η γιούκκα προφέρεται “γιούκ-κα” (με έμφαση στην πρώτη συλλαβή), ενώ η γιούκα προφέρεται “γιού-κα” (με έμφαση στην πρώτη συλλαβή, όπως στην αγγλική “yoo-ka”). Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη διάκριση για να αποφύγουμε τυχόν παρανοήσεις στην κουζίνα ή στον κήπο!

Ψιλοκομμένη και ξεφλουδισμένη ρίζα γιούκα σε μεταλλικό μπολ.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΚΡΕΜΩΔΗ ΠΟΥΡΕ ΓΙΟΥΚΑ

Η απλότητα των υλικών είναι ένα από τα δυνατά σημεία αυτής της συνταγής, επιτρέποντας στην φυσική γεύση της γιούκα να λάμψει. Θα χρειαστείτε:

  • Μία μέτρια ή μεγάλη ρίζα γιούκα (κασάβα).
  • Σκελίδες σκόρδου: Προτιμήστε φρέσκο σκόρδο για την καλύτερη γεύση.
  • Ζωμό (ή νερό, αν και ο ζωμός θα κάνει το πιάτο πιο πλούσιο σε γεύση). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζωμό κοτόπουλου, μοσχαριού ή λαχανικών.
  • Αλάτι: Θα τονίσει τη γεύση της γιούκα.
  • Πιπέρι: Για μια ελαφριά πικάντικη νότα.
  • Γκι (ghee) ή υψηλής ποιότητας βούτυρο από ζώα ελευθέρας βοσκής: Αυτό το υλικό είναι κλειδί για την πλούσια, βουτυράτη υφή και τη χαρακτηριστική γεύση του πουρέ.

Αυτό που λατρεύω στην παρασκευή του πουρέ γιούκα είναι ότι, σε αντίθεση με τον πουρέ λευκών πατατών, δεν χρειάζεται πραγματικά πρόσθετες κρέμες, γάλα ή υπερβολικές ποσότητες βουτύρου για να γίνει κρεμώδης. Η ίδια η γιούκα γίνεται απίστευτα βελούδινη και κρεμώδης με ελάχιστα άλλα υλικά, κάτι που την καθιστά μια πιο ελαφριά αλλά εξίσου χορταστική επιλογή.

Βρασμένη ρίζα γιούκα σε γυάλινο μπολ με αλάτι, πιπέρι, γκι και μίξερ χειρός στο πλάι.

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΠΟΥΡΕ ΓΙΟΥΚΑ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ

Η διαδικασία είναι απλή και άμεση, εξασφαλίζοντας ένα απολαυστικό αποτέλεσμα με λίγη προσπάθεια:

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΚΑ

Για να ξεκινήσετε, πρέπει να προετοιμάσετε τη γιούκα κόβοντας τις άκρες και ψιλοκόβοντάς την σε μεγάλα κομμάτια. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, αφαιρέστε την εξωτερική σκούρα καφέ φλούδα. Συχνά είναι κερωμένη και αρκετά παχιά, οπότε χρειάζεται προσοχή. Δεδομένου ότι η ρίζα γιούκα είναι αρκετά σκληρή, χρησιμοποιήστε παρόμοια προσοχή όπως θα κάνατε όταν κόβετε μια χειμωνιάτικη κολοκύθα. Δεν θέλουμε να χάσετε κανένα δάχτυλο στη διαδικασία! Μόλις μείνει μόνο η κρεμώδης λευκή σάρκα της γιούκα, κόψτε την σε κομμάτια περίπου 2,5 εκ. (1 ίντσα).

ΒΡΑΣΙΜΟ ΤΗΣ ΓΙΟΥΚΑ

Τοποθετήστε τα προετοιμασμένα κομμάτια ρίζας γιούκα σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με δύο ή τρία μεγάλα κομμάτια σπασμένου σκόρδου. Εναλλακτικά, μπορείτε να ψήσετε το σκόρδο στην φριτέζα αέρα (air fryer) ενώ βράζει η γιούκα για μια πιο ήπια γεύση σκόρδου στον πουρέ, ή να χρησιμοποιήσετε προηγουμένως φτιαγμένο ψητό σκόρδο κονφί για μια πιο εκλεπτυσμένη νότα. Καλύψτε την κατσαρόλα με ζωμό (ή νερό) έτσι ώστε το υγρό να καλύπτει τη γιούκα κατά περίπου 2,5 εκ. και αλατίστε με μια γενναιόδωρη πρέζα θαλασσινό αλάτι.

Φέρτε την κατσαρόλα σε βρασμό σε δυνατή φωτιά, στη συνέχεια μειώστε τη φωτιά σε ζωηρό σιγοβράσιμο και καλύψτε την κατσαρόλα. Σιγοβράστε για περίπου 25 λεπτά, ή μέχρι η γιούκα να είναι αρκετά μαλακή ώστε να τρυπιέται εύκολα με ένα πιρούνι. Στραγγίστε τη γιούκα και τις σκελίδες σκόρδου σε ένα σουρωτήρι. Μεταφέρετε τα πίσω στην κατσαρόλα ή σε ένα άλλο μεγάλο μπολ.

ΠΟΛΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΚΑ

Χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός, χτυπήστε τη βρασμένη γιούκα και τις σκελίδες σκόρδου μαζί με το γκι μέχρι να γίνουν κρεμώδη ή να φτάσουν στην επιθυμητή συνοχή. Προσωπικά προτιμώ να αφήνω μερικά μεγαλύτερα κομμάτια ρίζας γιούκα ανέπαφα για να προσθέσω υφή στον πουρέ, κάτι που του χαρίζει έναν πιο “σπιτικό” χαρακτήρα. Εάν επιθυμείτε μια εντελώς λεία συνοχή, προσθέστε σιγά σιγά λίγο από τον επιπλέον ζωμό που έχετε κρατήσει στην άκρη, ενώ συνεχίζετε να χτυπάτε με το μίξερ. Προσέξτε να μην ανακατέψετε υπερβολικά, καθώς η γιούκα μπορεί να γίνει ελαστική ή κολλώδης αν την δουλέψετε πολύ. Δοκιμάστε και αλατοπιπερώστε τον πουρέ γιούκα με επιπλέον αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τη γεύση σας και σερβίρετε με μια επιπλέον κουταλιά γκι για έξτρα πλούτο. Η διακόσμηση με μικρο-πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι προαιρετική, αλλά προσθέτει μια όμορφη πινελιά και φρεσκάδα στο πιάτο!

Κρεμώδης πουρές γιούκα σε γυάλινο μπολ.

ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΛΑΤΡΕΨΕΤΕ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ ΡΙΖΑΣ ΓΙΟΥΚΑ

Ο πουρές γιούκα δεν είναι απλώς μια εναλλακτική λύση, αλλά μια επιλογή που ξεχωρίζει για πολλούς λόγους:

  1. Είναι Οικονομικός – Με τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται συνεχώς, τα ριζώδη λαχανικά όπως η γιούκα αποτελούν μία από τις πιο οικονομικές επιλογές που υπάρχουν. Ειδικά σε σύγκριση με το κουνουπίδι ή άλλα λαχανικά που είναι συμβατά με δίαιτες όπως η Paleo, η κασάβα/γιούκα είναι απίστευτα φιλική προς το πορτοφόλι σας. Συχνά, η γιούκα κοστίζει λιγότερο από 2 ευρώ ανά κιλό, καθιστώντας την μια εξαιρετική επιλογή για οικονομικά και θρεπτικά γεύματα.
  2. Ευρέως Διαθέσιμος – Δεν θα χρειαστεί να ταξιδέψετε σε εξειδικευμένα παντοπωλεία για να προμηθευτείτε ρίζα γιούκα. Είτε ψωνίζετε στην τοπική σας αλυσίδα σούπερ μάρκετ, είτε σε ένα βιολογικό κατάστημα, είτε ακόμη και σε μια εξειδικευμένη λατινοαμερικάνικη αγορά, η γιούκα είναι συνήθως διαθέσιμη. Η ευρεία της διαθεσιμότητα την καθιστά εύκολα προσβάσιμη για όλους.
  3. Η Γιούκα Είναι Θρεπτική! – Αυτό το αμυλούχο λαχανικό δεν είναι μόνο χορταστικό και απίστευτα ικανοποιητικό, αλλά περιέχει επίσης μια καλή δόση βιταμίνης C, βιταμινών του συμπλέγματος Β, καλίου και μαγνησίου! Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενώ οι βιταμίνες Β είναι σημαντικές για τον μεταβολισμό της ενέργειας. Το κάλιο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των μυών και των νεύρων. Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερα διατροφικά στοιχεία για τη γιούκα. Η πλούσια περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες της γιούκα παρέχει επίσης σταθερή ενέργεια, χωρίς τις αιχμές και τις πτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν άλλα αμυλούχα τρόφιμα.
  4. Έχει Υπέροχη Γεύση και Υφή – Η γιούκα είναι μακράν η καλύτερη εναλλακτική λύση για τον πουρέ πατάτας που έχω συναντήσει. Σίγουρα, οι άλλες επιλογές που βρίσκονται σε δίαιτες όπως η AIP και η Whole30 λειτουργούν, αλλά ο πουρές κασάβα όπως αυτός έχει μια κρεμώδη υφή που είναι πρωτοφανής μεταξύ αυτών των εναλλακτικών. Για να μην αναφέρουμε, η ελαφρώς γλυκιά υποτόνη της σφραγίζει πραγματικά τη συμφωνία, προσθέτοντας μια διάσταση γεύσης που οι πατάτες απλά δεν μπορούν να προσφέρουν. Η βελούδινη υφή της αγκαλιάζει τον ουρανίσκο, ενώ η διακριτική της γλυκύτητα δημιουργεί μια αρμονία γεύσεων που θα σας ενθουσιάσει.
Συνταγή πουρέ ρίζας γιούκα σε μπολ διακοσμημένο με μικρο-πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Αλάτι και πιπέρι στο πλάι.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΣΤΑΝΤ ΜΙΞΕΡ Ή ΠΙΡΟΥΝΙ ΠΟΥΡΕ;

Αν έχετε συνηθίσει να φτιάχνετε πουρέ πατάτας είτε με ένα σταθερό μίξερ (stand mixer) είτε με το χέρι χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι πουρέ, μπορείτε σίγουρα να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε από αυτές τις δύο μεθόδους και για τον πουρέ γιούκα. Το σταθερό μίξερ λειτουργεί εξίσου καλά με ένα μίξερ χειρός, απλά προσωπικά προτιμώ τον ευκολότερο καθαρισμό ενός χειρός.

Εάν χρησιμοποιείτε ένα πιρούνι πουρέ και πολτοποιείτε με το χέρι, να ξέρετε ότι θα χρειαστεί αρκετή δύναμη και πιθανότατα θα καταλήξετε με μερικά πιο χοντρά κομμάτια στον τελικό πουρέ. Αν σας αρέσει αυτή η υφή, τότε δοκιμάστε το! Η γιούκα είναι πιο ινώδης από την πατάτα, οπότε ο χειροκίνητος πουρές θα έχει μια πιο ρουστίκ υφή, κάτι που για πολλούς είναι επιθυμητό. Εάν προτιμάτε έναν εντελώς λείο πουρέ, τότε ένα ηλεκτρικό μίξερ είναι η καλύτερη επιλογή.

ΠΩΣ ΝΑ ΣΕΡΒΙΡΕΤΕ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ ΓΙΟΥΚΑ

Χρησιμοποιήστε αυτόν τον πουρέ γιούκα με οποιονδήποτε τρόπο θα χρησιμοποιούσατε συνήθως τον πουρέ πατάτας. Είτε ως συνοδευτικό δίπλα σε μια μπριζόλα (όπως αυτή η εύκολη μπριζόλα από φριτέζα αέρος) είτε ως βάση για ένα ζεστό στιφάδο (είναι τόσο νόστιμος σε συνδυασμό με αυτό το στιφάδο βοδινού με μανιτάρια σε χύτρα ταχύτητας), θα λατρέψετε αυτόν τον κρεμώδη πουρέ γιούκα με σκόρδο.

Θα ήταν υπέροχο ως μέρος ενός κυριακάτικου δείπνου με ψητό κοτόπουλο ή μερικά κοτόπουλα Cornish hens από φριτέζα αέρος, αλλά εξίσου καλός δίπλα σε ένα εύκολο γεύμα καθημερινής νύχτας με κατεψυγμένα φιλέτα κοτόπουλου από φριτέζα αέρος και ένα απλό λαχανικό. Πριν από μερικές εβδομάδες έφτιαξα το ψητό ελάφι μου σε χύτρα ταχύτητας, παραλείποντας τις πατάτες στη συνταγή και σερβίροντάς το αντ’ αυτού με πουρέ γιούκα. Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι αυτό είναι το νέο μου αγαπημένο πιάτο τώρα!

Όποιον τρόπο κι αν επιλέξετε να σερβίρετε αυτό το συνοδευτικό πιάτο, θα το λατρέψετε. Το σκόρδο και το γκι προσφέρουν αρκετή γεύση και πλούτο χωρίς να είναι υπερβολικά προς καμία κατεύθυνση, και η υφή είναι απλά παραδεισένια! Η versatility του πουρέ γιούκα τον καθιστά ιδανικό για πολλά διαφορετικά πιάτα, από καθημερινά γεύματα μέχρι πιο επίσημες περιστάσεις.

Συνταγή πουρέ κασάβα σε μπολ με μια λιμνούλα λιωμένου γκι στη μέση. Αλατισμένο με χοντρό αλάτι και πιπέρι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ ΠΙΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ:

  • Πουρές Κράμβης με Βούτυρο Σκόρδου και Βοτάνων
  • Πουρές Μωβ Γλυκοπατάτας
  • Ψητές Πατάτες με Σκόρδο και Ελληνικό Γιαούρτι
  • Πουρές Γλυκοπατάτας με Κατσικίσιο Τυρί και Σπανάκι

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΟΥΚΑ

Όταν αγοράζετε ρίζα γιούκα, αναζητήστε κομμάτια που είναι σφιχτά και συμπαγή, χωρίς μαλακά σημεία ή σημάδια μούχλας. Η φλούδα πρέπει να είναι άθικτη και να μην έχει ρωγμές. Μια φρέσκια ρίζα γιούκα θα είναι βαριά για το μέγεθός της, υποδεικνύοντας ότι περιέχει αρκετή υγρασία. Αποφύγετε ρίζες με αποχρωματισμούς ή μαύρες κηλίδες, καθώς αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχουν αρχίσει να χαλούν.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ

Ο πουρές γιούκα μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο για 3-4 ημέρες. Για αναθέρμανση, μπορείτε να τον ζεστάνετε σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, προσθέτοντας λίγο ζωμό ή γκι για να τον επαναφέρετε στην κρεμώδη του υφή. Εναλλακτικά, μπορείτε να τον ζεστάνετε στον φούρνο μικροκυμάτων. Εάν επιθυμείτε να τον διατηρήσετε για μεγαλύτερο διάστημα, ο πουρές γιούκα μπορεί να καταψυχθεί σε αεροστεγές δοχείο ή σακούλες κατάψυξης για έως και 2-3 μήνες. Αφήστε τον να ξεπαγώσει στο ψυγείο πριν τον αναθερμάνετε.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ

Αυτή η βασική συνταγή για πουρέ γιούκα είναι μια εξαιρετική αφετηρία για να πειραματιστείτε με διαφορετικές γεύσεις:

  • Βότανα: Προσθέστε ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο, θυμάρι, μαϊντανό ή σχοινόπρασο στο μίγμα κατά την πολτοποίηση για επιπλέον άρωμα.
  • Μπαχαρικά: Μια πρέζα πάπρικα, κύμινο ή ακόμα και λίγο τσίλι σε σκόνη μπορεί να προσθέσει μια ενδιαφέρουσα διάσταση.
  • Τυρί: Αν δεν ακολουθείτε δίαιτα Whole30/Paleo/AIP, λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή ένα πικάντικο τυρί κρέμα μπορεί να απογειώσει τη γεύση.
  • Κρεμμύδι: Ψημένο κρεμμύδι ή κρεμμύδι σε σκόνη μπορούν να προσθέσουν γλυκύτητα και βάθος.
  • Διαφορετικά Λιπαρά: Αντί για γκι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο, λάδι καρύδας (για μια πιο τροπική νότα) ή ακόμα και λίγο ζωμό από ψητό κρέας για επιπλέον γεύση.
  • Πικάντικη εκδοχή: Προσθέστε ψιλοκομμένο τσίλι ή λίγη καυτερή σάλτσα για όσους αγαπούν τις πικάντικες γεύσεις.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Είναι η γιούκα κατάλληλη για δίαιτες Whole30, Paleo και AIP;
Ναι, η ρίζα γιούκα (κασάβα) είναι πλήρως συμβατή με τις δίαιτες Whole30 και Paleo, καθώς είναι ένα φυσικό, μη επεξεργασμένο ριζώδες λαχανικό. Για τη δίαιτα AIP (Autoimmune Protocol), είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή, καθώς είναι χωρίς δημητριακά, χωρίς γαλακτοκομικά και χωρίς νυχτολούλουδα (όπως οι πατάτες). Είναι μια ασφαλής και θρεπτική εναλλακτική λύση για όσους ακολουθούν αυτούς τους περιοριστικούς διατροφικούς τρόπους.
Πώς μπορώ να αποφύγω να γίνει ο πουρές μου κολλώδης;
Το κλειδί είναι να μην ανακατέψετε υπερβολικά τη γιούκα. Μόλις γίνει κρεμώδης, σταματήστε το χτύπημα. Αν τη δουλέψετε πολύ, το άμυλο απελευθερώνεται υπερβολικά και μπορεί να γίνει κολλώδης. Επίσης, προσθέστε τα υγρά (ζωμό) σταδιακά και μόνο όσο χρειάζεται για την επιθυμητή υφή.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω κατεψυγμένη γιούκα;
Ναι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένη γιούκα. Συχνά είναι ήδη ξεφλουδισμένη και κομμένη, πράγμα που εξοικονομεί χρόνο προετοιμασίας. Ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία για το βράσιμο, καθώς ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ελαφρώς.

Συνταγή: Πουρές Γιούκα με Σκόρδο

Πουρές Γιούκα με Σκόρδο.

Πουρές Γιούκα με Σκόρδο

Κρεμώδης και απολαυστικός πουρές ρίζας γιούκα με σκόρδο, μια υπέροχη paleo, Whole30 και AIP φιλική εναλλακτική στον πουρέ πατάτας!

  • Από: Τζίνα Ματσούκας
  • Μερίδες: 4 μερίδες
  • Προετοιμασία: 10 λεπτά
  • Μαγείρεμα: 25 λεπτά
  • Επιπλέον χρόνος: 5 λεπτά
  • Συνολικός χρόνος: 40 λεπτά

Συστατικά

  • 1.5-2 κιλά ρίζα γιούκα (ρίζα κασάβα), ξεπλυμένη, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κομμάτια
  • 4-5 φλιτζάνια ζωμός ή νερό (ζωμός κοτόπουλου, ζωμός κρέατος, ζωμός λαχανικών, κ.λπ.), συν έως 1 φλιτζάνι επιπλέον για την πολτοποίηση
  • 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, σπασμένες
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι, συν επιπλέον για γεύση
  • 1-2 κουταλιές της σούπας γκι, ή βούτυρο, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Μικρο-πράσινα φυλλώδη λαχανικά για γαρνιτούρα (προαιρετικά)

Οδηγίες

  1. Κόψτε τη ρίζα γιούκα σε χοντρά κομμάτια και αφαιρέστε προσεκτικά την παχιά εξωτερική φλούδα, αφήνοντας μόνο την κρεμώδη λευκή σάρκα. Κόψτε την περαιτέρω σε κομμάτια 2,5 εκ. (1 ίντσας).
  2. Τοποθετήστε τη γιούκα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύψτε με ζωμό ή νερό, έτσι ώστε να υπάρχει περίπου 2,5 εκ. υγρού πάνω από τη γιούκα. Προσθέστε τις σπασμένες σκελίδες σκόρδου και το αλάτι στην κατσαρόλα.
  3. Φέρτε σε βρασμό σε δυνατή φωτιά, στη συνέχεια μειώστε σε σιγανή φωτιά και σκεπάστε. Μαγειρέψτε μέχρι τα κομμάτια γιούκα να είναι μαλακά, περίπου 25 λεπτά.
  4. Στραγγίστε τη γιούκα και τις σκελίδες σκόρδου και επιστρέψτε τα στην κατσαρόλα ή μεταφέρετε σε ένα άλλο μεγάλο μπολ. Εναλλακτικά, μεταφέρετε στο μπολ ενός σταθερού μίξερ εξοπλισμένου με το εξάρτημα ανάδευσης.
  5. Προσθέστε το γκι και το πιπέρι στη γιούκα και χτυπήστε χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός (ή το σταθερό μίξερ) μέχρι να γίνει κυρίως κρεμώδης και αφράτη. Ρίξτε επιπλέον ζωμό που έχετε κρατήσει, λίγο λίγο, όπως χρειάζεται, μέχρι να επιτευχθεί μια σούπερ κρεμώδης υφή. (*δείτε σημείωση)
  6. Προσθέστε περισσότερο αλάτι για γεύση αν χρειάζεται, στη συνέχεια μεταφέρετε σε ένα μπολ σερβιρίσματος. Κάντε μια μικρή εσοχή με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού στη μέση του πουρέ γιούκα και τοποθετήστε μια κουταλιά γκι ή βούτυρο στο κέντρο. Γαρνίρετε με μικρο-πράσινα φυλλώδη λαχανικά και σερβίρετε αμέσως.

Σημειώσεις

*Ο πουρές γιούκα μπορεί να αφεθεί τόσο χοντροκομμένος όσο ή τόσο κρεμώδης όσο επιθυμείτε. Προσωπικά μου αρέσει να αφήνω μερικά μεγαλύτερα κομμάτια για υφή στον πουρέ. Προσπαθήστε να μην ανακατέψετε υπερβολικά, καθώς η γιούκα μπορεί να γίνει κάπως ελαστική και κολλώδης.

Διατροφικές Πληροφορίες (Εκτιμώμενες ανά μερίδα)

  • Μερίδα: 1 Μερίδα
  • Θερμίδες: 855 kcal
  • Υδατάνθρακες: 130g
  • Πρωτεΐνη: 34g
  • Λιπαρά: 21g
  • Κορεσμένα λιπαρά: 8g
  • Πολυακόρεστα λιπαρά: 12g
  • Χοληστερόλη: 52mg
  • Νάτριο: 2015mg
  • Φυτικές ίνες: 4g
  • Ζάχαρη: 23g

Οι διατροφικές πληροφορίες υπολογίζονται αυτόματα, επομένως θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ως προσέγγιση.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Κατηγορία: Συνοδευτικά Πιάτα
  • Κουζίνα: Λατινοαμερικάνικη

ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ!

ΔΟΚΙΜΑΣΑΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ; ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ + ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ!